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Telemedicine & Telehealth Frequently Asked 
Questions 
 
Q: Are telehealth/telemedicine services billable and payable? 
A: Yes. For services provided on or after September 1, 2018, Rule at 28 TAC Sec. 134.203 sets the 
reimbursement rates for telehealth/telemedicine services, while Rule at 28 TAC Sec. 133.30 sets the 
billing requirements and allows injured employees to receive telehealth or telemedicine services 
from a distant site provider.   

Q: Can any medical service be delivered via telehealth/telemedicine? 
A: No. The Division adopts, by reference, the list of telehealth services published annually by 
Medicare.  

Q: Can MMI/IR services be delivered via telehealth/telemedicine? 
A: No. Codes 99455 and 99456 are not among the list of codes permitted to be delivered via 
telehealth/telemedicine.  

Q: Can physical therapy services be delivered via telehealth/telemedicine?  
A: No. PT codes are not among the list of codes permitted to be delivered via telemedicine. Always 
therapy codes 97161, 97162, 97163, 97110, 97112, 97750 etc. are not currently payable.   

Q: Can an employer require an injured worker to receive care via telehealth/telemedicine?  
A: No. The preamble to Rule at 28 TAC Sec. 133.30 explains that injured employee participation in 
teleservices is voluntary. 

Q: Does new Rule 133.30 affect the employee’s entitlement to their choice of a treating 
doctor?  
A: No. The injured employee maintains entitlement to initial choice of doctor. Texas Labor Code 
§408.022 or Texas Insurance Code §1305.104. 
 
Q: When would a change of treating doctor be required?  
A: For non-network see Texas Labor Code §408.022 & DWC Form-053; for certified networks see 
Texas Insurance Code §1305.104. 
 
Q: What is the standard of care for telehealth/telemedicine services?  
A: A health professional providing a health care service or procedure as a telemedicine medical 
service or a telehealth service is subject to the standard of care that would apply to the provision of 
the same health care service or procedure in an in-person setting. Any questions regarding standard 
of care should be directed to the appropriate licensing board. Occupations Code §111.007. 
 

http://texreg.sos.state.tx.us/public/readtac$ext.TacPage?sl=R&app=9&p_dir=&p_rloc=&p_tloc=&p_ploc=&pg=1&p_tac=&ti=28&pt=2&ch=134&rl=203
http://texreg.sos.state.tx.us/public/readtac$ext.TacPage?sl=R&app=9&p_dir=&p_rloc=&p_tloc=&p_ploc=&pg=1&p_tac=&ti=28&pt=2&ch=133&rl=30
http://texreg.sos.state.tx.us/public/readtac$ext.TacPage?sl=R&app=9&p_dir=&p_rloc=&p_tloc=&p_ploc=&pg=1&p_tac=&ti=28&pt=2&ch=133&rl=30
http://www.statutes.legis.state.tx.us/Docs/LA/htm/LA.408.htm#408.022
http://www.statutes.legis.state.tx.us/Docs/LA/htm/LA.408.htm#408.022
https://statutes.capitol.texas.gov/Docs/IN/htm/IN.1305.htm#1305.104
http://www.statutes.legis.state.tx.us/Docs/LA/htm/LA.408.htm#408.022
https://statutes.capitol.texas.gov/Docs/IN/htm/IN.1305.htm#1305.104
https://statutes.capitol.texas.gov/Docs/OC/htm/OC.111.htm
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Q: What is the difference between the terms Telehealth and Telemedicine?  
A: 28 TAC Sec. 133.30 adopts the definitions established by Occupations Code §111.001 as follows: 

o Occupations Code §111.001(3) defines a “telehealth service” as a health service, other than a 
telemedicine medical service, delivered by a health professional licensed, certified, or 
otherwise entitled to practice in this state and acting within the scope of their license, 
certification, or entitlement to a patient at a different physical location than the health 
professional using telecommunications or information technology. 

o Occupations Code §111.001(4) defines “telemedicine” as a health care service delivered by a 
physician licensed in this state, or a health professional acting under the delegation and 
supervision of a physician licensed in this state, and acting within the scope of their license to 
a patient at a different physical location than the physician (or health professional) using 
telecommunications or information technology 

 

https://statutes.capitol.texas.gov/Docs/OC/htm/OC.111.htm

