
MEDICAL CONTESTED CASE HEARING NO. 09227 
M4-08-5720-01 

 
DECISION AND ORDER 

 
This case is decided pursuant to Chapter 410 of the Texas Workers’ Compensation Act and 
Rules of the Division of Workers’ Compensation adopted thereunder.  
 

ISSUES 
 
A contested case hearing was held on August 6, 2009 to decide the following disputed issue: 
 

1. Is the preponderance of the evidence contrary to the findings of 
Medical Fee Dispute Resolution that the health care provider is 
entitled to $316.68 for CPT code 95101 (x3) for services rendered 
to the claimant on July 25, 2007?  

 
PARTIES PRESENT 

 
Petitioner/Carrier appeared and was represented by HW, adjuster. Respondent/Provider appeared 
and was represented by WC, lay representative. Claimant died on January 29, 2009.  
 

BACKGROUND INFORMATION 
 
On July 25, 2007, Respondent/Provider provided three units of psychotherapy services to the 
Claimant for his compensable injury. Petitioner/Carrier denied reimbursement because the bill 
was not timely submitted and because of the absence of pre-certification/authorization. The 
Medical Fee Dispute Resolution Officer determined that the Respondent/Provider did timely 
submit the bill and was entitled to medical fees in the amount of $316.68. Petitioner appeals the 
adverse determination.  
 
Texas Labor Code Section 408.027(a) states as follows: 
 

"A health care provider shall submit a claim for payment to the insurance carrier 
not later than the 95th day after the date on which the health care services are 
provided to the injured employee. Failure by the health care provider to timely 
submit a claim for payment constitutes a forfeiture of the provider's right to 
reimbursement for that claim for payment."   

 
The 95th day after the date the services were rendered was October 28, 2007. The Respondent 
argues that in accordance with Division Rule 102.4(h) the bill was timely submitted based on the 
date the CMS-1500 was signed by the doctor. The carrier argues that because no postmark is 
available, the date it was received by the carrier minus five days should control.  Rule 102.4 (h) 
states as follows:  
 

"(h) Unless the great weight of evidence indicates otherwise, written 
communications shall be deemed to have been sent on: 
(1) the date received, if sent by fax, personal delivery or electronic transmission 
or, 
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(2) the date postmarked if sent by mail via United States Postal Service regular 
mail, or, if the postmark date is unavailable, the later of the signature date on the 
written communication or the date it was received minus five days. If the date 
received minus five days is a Sunday or legal holiday, the date deemed sent shall 
be the next previous day which is not a Sunday or legal holiday." 

 
In evidence at the Medical Contested Case Hearing was a copy of the CMS-1500 form that was 
submitted by the Provider to the Carrier. The form is electronically signed by Dr. B and dated 
August 13, 2007. The Respondent states that the signature date on the CMS-1500 form should be 
used as the date the item was sent because a postmark date is unavailable. 
 
If there had been no other evidence of the date the CMS-1500 was received by the Carrier then 
the date on the CMS-1500 may have been sufficient on its face to establish when the bill was 
sent to the Carrier. However, there is an electronic stamp from the Carrier contained on the 
CMS-1500 form that indicates it was received by the Carrier on January 4, 2008. Thus, the 
CMS-1500 form is deemed to have been sent five days prior to the date of receipt, i.e. on 
December 31, 2007.  Rule 102.4 (h) requires that the later date of December 31, 2007 be used to 
establish the date the CMS-1500 was sent.   
 
The Petitioner also argues that the Respondent is not entitled to reimbursement because the pre-
authorization letter had expired prior to the date of service. The petitioner points to Rule 
134.600(f) to support its position. Rule 134.600(f) states as follows:  
 

"The requestor or employee shall request and obtain preauthorization from the 
carrier prior to providing or receiving health care listed in subsection (p) of this 
section. Concurrent review shall be requested prior to the conclusion of the 
specific number of treatments or period of time preauthorized and approval must 
be obtained prior to extending the health care listed in subsection (q) of this 
section."  

 
Rule 134.600(f) does not appear to be applicable in the present case because the services 
rendered were pre-authorized and there was no evidence presented that the provider attempted to 
provide more services that what was pre-authorized. However, even if Rule 134.600(f) was 
applicable, the Provider still would not be entitled to reimbursement. The reason is because 
December 31, 2007 is more than 95 days after the date of service. Therefore, the Respondent's 
right to reimbursement was forfeited by his failure to timely submit his bill. Based upon the 
evidence presented in this hearing, the Petitioner has shown that the preponderance of the 
evidence is contrary to the decision of the Medical Fee Dispute Resolution Officer and the 
Respondent is not entitled to $316.68 for services rendered on July 25, 2007.  
 
Even though all the evidence presented was not discussed, it was considered. The Findings of 
Fact and Conclusions of Law are based on all of the evidence presented. 

 
FINDINGS OF FACT 

 
1. The parties stipulated to the following facts: 

 
 A. Venue is proper in the (City) Field Office of the Texas Department of Insurance, 

Division of Workers’ Compensation.  
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 B.  On _____________, Claimant was the employee of (Self-Insured), Employer. 
  
 C. Claimant sustained a compensable injury on _____________.  
 
 D. The Medical Fee Dispute Resolution Officer determined that the health care 

provider is entitled to $316.68 for services rendered on July 25, 2007. 
 
2. Carrier delivered to Provider a single document stating the true corporate name of 

Carrier, and the name and street address of Carrier’s registered agent, which document 
was admitted into evidence as Hearing Officer’s Exhibit Number 2.  

  
3. Respondent's claim for $316.68 was not timely submitted to the Carrier for 
 reimbursement in accordance with Texas Labor Code §408.027. 
 

CONCLUSIONS OF LAW 
 
1. The Texas Department of Insurance, Division of Workers’ Compensation, has 

jurisdiction to hear this case. 
 

2. Venue is proper in the (City) Field Office. 
 

3. The preponderance of the evidence is contrary to the decision of the Medical Fee Dispute 
 Resolution Officer that the health care provider is entitled to $316.68 for CPT code 
 96101 (x3) for services rendered to the claimant on July 25, 2007.   

 
DECISION 

 
Respondent, Dr. B, is not entitled to reimbursement in the amount of $316.68 for CPT Code 
96101 (x3) for services rendered on July 25, 2007.  

 
ORDER 

 
Petitioner/Carrier is not liable for the medical benefits at issue in this hearing.  
 
The true corporate name of the insurance carrier is (SELF-INSURED) and the name and address 
of its registered agent for service of process is: 
 

(SELF-INSURED) 
JBC, SECRETARY 

(STREET ADDRESS) 
(CITY), TX (ZIP CODE) 

 
Signed this 10th day of August, 2009. 
 
 
Jacquelyn Coleman 
Hearing Officer 


