Frequently Asked Questions

Q.
Who is required to complete the Calendar Year Annual Aggregate Closed Claim Report and the Reconciliation Form?

A.
Each insurance company or other entity admitted to do business and authorized to write liability insurance in Texas, including county mutual insurance companies, Lloyds' plan companies, and reciprocal or interinsurance exchanges, but excluding farm mutual insurance companies and county mutual fire insurance companies writing exclusively industrial fire insurance as defined by Article 17.02 of the TIC and each pool, joint underwriting association, or self-insurance mechanism or trust authorized by law to insure its participants, subscribers, or members against liability.

· Companies that had Direct Losses Paid on lines 5.2, 11, 17, 18, 19.3, or 19.4 of the Annual Statement Texas Statutory Page 14.
· Companies that had Reported Premiums Written on lines 5.2, 11, 17, 18, 19.3, or 19.4 of the Annual Statement Texas Statutory Page 14, for any of the past three years (even if no direct losses are paid).

· Companies that had claims closed during the year that were eligible under §§38.151 – 38.163, TIC.

· Companies that do not meet any of these criteria may request, in writing, an exemption from the reporting requirement.  Exemptions apply only to the 2001 Closed Claim Data Call for 2000 Data.  Exemptions will not be granted for Quarterly Closed Claim Reports due to statutory mandates.

Q.
What is the purpose of the reconciliation form?

A.
The purpose of the form is to reconcile the amounts reported under the requirements of §§38.151 – 38.163, TIC, to the direct losses reported on the Annual Statement Texas Statutory Page 14 and to ensure compliance with those reporting requirements.

Q.
Does the acknowledgment of receipt need to be completed by an officer of the company?

A.
No; however, the person signing the acknowledgment of receipt must have sufficient authority to ensure that the 2000 Annual Aggregate Closed Claim Report and 2000 Closed Claim Reconciliation Form is submitted timely and accurately.

Q. 
Is one acknowledgment of receipt acceptable for all companies within my group?

A.
No, a separate acknowledgment form must be submitted for each company receiving an accepted transactions listing.

Q.
What lines of insurance are to be included?

A.
General liability; Professional liability other than medical professional liability; Commercial automobile liability; the liability portion of commercial multiperil coverage, including TCPP and TBOP; and Medical professional liability.

Q.
What types of coverage are to be included?

A.
Bodily injury coverage only for primary coverage  (Note: Excess coverage claims will appear on line 8 of the Texas Closed Claim Reconciliation Form).
Q.
What closed claims should be included?

A.
1)
Quarterly Closed Claim Reports (Long & Short Forms)


Indemnity payments more than $10,000 for bodily injury involving primary coverage for each claimant.


2)
Annual Aggregate Closed Claim Report


Claims closed during calendar year 2000 involving an indemnity payment of $10,000 or less (including years prior to 2000) for bodily injury involving primary coverage for each claimant, including claims for which no indemnity payment is made on closing.

Q.
There are other companies in my group that are admitted companies, but did not receive copies of the 2000 Annual Aggregate Closed Claim Report and 2000 Closed Claim Reconciliation Form.  Do I need to submit reports for these companies?

A.
No, only admitted companies with premiums written since 1998 or direct losses paid in 2000 are required to file the 2000 Annual Aggregate Closed Claim Report and 2000 Closed Claim Reconciliation Form.

Q.
How does the reconciliation work?

A.
By balancing the loss amounts reported to TDI on closed claim reports (Long and Short Forms) for the last year, with the losses reported on the Annual Statement, Texas Statutory Page 14.  Adjustments necessary to balance these figures may include the following:

· Payment information from claims $10,000 or less from the Annual Aggregate Closed Claim Report

· Excess coverage payments for bodily injury coverage

· Time differences between payment year and closing year for bodily injury claims

· Jurisdiction differences for claims either included or excluded on the Annual Statement, Texas Statutory Page 14
· Miscellaneous adjustments requiring explanation

Q. 
How do I complete the reconciliation form?

A.
Refer to the overview in A. General Instructions, item 10 for additional information.

Q.
My annual statement data indicates loss payments in Texas, however, there are not any claims listed on the Closed Claim Report of Accepted Transactions or the Closed Claim Report of Unaccepted Transactions.  Is there something wrong?

A.
Possibly.  Closed claim reports are required for bodily injury claims* with indemnity payments over $10,000 settled under Texas law.  The reporting requirement applies only for primary coverage or coverage which is excess to a self-insured retention.


Some reasons why there may not be any reports listed on the Closed Claim Report of Accepted Transactions or the Closed Claim Report of Unaccepted Transactions are as follows:

· Payment amounts on the Annual Statement are not for bodily injury coverage

· Payment amounts on individual claims are $10,000 or less

· Payments are being made for claims not settled under Texas law

· Payments are being made on excess coverage not reportable to TDI

· Payments over $10,000 in indemnity for bodily injury claim reports were not received by TDI.


*
Please note that claims for personal injury, mental anguish and civil rights violations do not qualify as bodily injury claims for this reporting requirement.  The payment amounts for these types of claims must be shown on line 5 of the closed claim reconciliation form.

Q.
My records indicate that there are bodily injury claims over $10,000 not reported to TDI.  What should I do about this?

A.
Please identify all bodily injury indemnity payments above $10,000 that closed during 2000.  A quarterly closed claim report must be submitted for each claim.  Please provide a list sorted by policy type and claim number.  This list should also indicate the amount paid on question 12.a.1 of the report.  Please indicate why the report was submitted late.  The closed claim reports must be submitted with the reconciliation form and are due on September 10, 2001.

Q.
For one of the claims on the 2000 Closed Claim Report of Accepted Transactions, my computer system shows that the claim was paid and closed during 1999.  How do I balance this claim to the 2000 Annual Statement Data?

A.
Please note that a claim file is defined as “closed” when all the indemnity and all expenses have been paid.  Therefore, it is possible that TDI will not receive a closed claim report until the following year when the expenses have been paid.  Refer to Instructions for the Texas Closed Claim Reconciliation Form, B. Line Item Instructions, line 17 for additional information.

Q.
For one of the claims on the 2000 Closed Claim Report of Accepted Transactions, my computer system shows a portion of the payments was made during 1999.  How do I balance this claim to the 2000 Annual Statement Data?

A.
The portion of the claim paid prior to 2000 must be subtracted from line 7 of the closed claim reconciliation form.  The claim report will remain in the 2000 TDI database.

Q.
For one of the claims on the 2000 Closed Claim Report of Accepted Transactions, my computer system shows that the claim closed during 2001.  How do I balance this claim to the 2000 Annual Statement Data?

A.
The claim must be deleted from the 2000 TDI database as a Closed Claim Subtraction on line 17 of the closed claim reconciliation form.  A revised closed claim report showing a 2001 closing date must be submitted.  If payments were made on the claim during 2000, then the payment amounts must be included on line 6 of the closed claim reconciliation form.

Q.
The Closed Claim Report of Accepted Transactions includes claim numbers that do not appear in the Annual Statement data for Texas, but instead show on the Annual Statement data for another state.  Is something wrong?

A.
No, your company apparently books losses by premium state rather than accident state.  Since the claim settled under Texas law, the report must be included within the 2000 TDI database.  To balance with the Annual Statement data, please subtract the payment amounts for these claims from line 10 of the closed claim reconciliation form.

Q.
When are revised closed claim reports necessary?

A.
Refer to Instructions for the Texas Closed Claim Reconciliation Form, A. General Instructions, item 11, for additional information.

Q.
One of the claims shown on the Closed Claim Report of Accepted Transactions showed a payment amount by our company.  Further research revealed that the amount was recovered from the insured as a deductible payment.  How do I make this correction on the reconciliation form?

A.
This claim would remain in the 2000 TDI database.  Show the adjustment of the payment to a deductible as a closed claim subtraction on line 17 of the reconciliation form.  Indicate the reason for the closed claim subtraction so that the closed claim report is not deleted.  Please refer to the line item instruction for line 17 for additional information and examples.

Q.
Where do I note amounts for medical payments on the closed claim reconciliation form?

A.
Amounts for medical payments must be shown on line 5 of the closed claim reconciliation form.

Q.
Where do I note amounts for UM/UIM claims and PIP claims?

A.
Amounts for UM/UIM and PIP payments must be shown on line 5 of the closed claim reconciliation form.

